Дзвонив серед ночі премʼєру Японії, а Непал назвав «соском». Politico зібрала всі дипломатичні проколи Трампа

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Дзвонив серед ночі премʼєру Японії, а Непал назвав «соском». Politico зібрала всі дипломатичні проколи Трампа

Getty Images Ericsphotography

Президент США Дональд Трамп допустив безліч дипломатичних помилок майже за два роки своєї каденції. Про це пише видання Politico.

Як розповіли джерела в Білому домі, кілька разів в перший рік свого правління Трамп хотів зателефонувати премʼєр-міністру Японії Сіндзо Абе у середині дня. Але середина дня у Вашингтоні — це середина ночі в Токіо, різниця в часі становить 14 годин. Співрозмовник видання заявив, що такі пориви були у Трампа досить часто і складно було пояснити йому, чому не можна звʼязатися з премʼєром Японії прямо зараз.

«Він не замислювався, що лідеру країни може бути 80 або 85 років і він не буде спати в 10:30-11 вечора за їх часом, — розповів колишній чиновник адміністрації Трампа. — Коли він хоче подзвонити комусь, він імпульсивний. Він не думає про те чи зручно це, чи хто це».

Бажання Трампа дзвонити світовим лідерам в незручні години — це всього лише одна з багатьох дипломатичних помилок, які зробив американський президент.

Він також допускав помилки в назвах країн. Одного разу Трамп, вивчаючи карту Південної Азії напередодні зустрічі з премʼєр-міністром Індії в 2017 році, неправильно назвав Непал — соски «сосок», а Бутан — button «кнопкою».

Після землетрусу в одній з країн Трамп заявив, що хоче відправити гуманітарну допомогу. Його радників довелося пояснювати, що про це спочатку має попросити державу — може, вони ні в чому не потребують. «Ні, я хочу відправити що-то зараз», - заявив президент.

Колишні дипломати кажуть, що такі проколи ризикують завдати реальної шкоди іміджу та інтересам Америки за кордоном.

«Основною передумовою протоколу є повага до інших людей. Коли президент не дотримується протокол, це ознака неповаги», — сказала Венді Шерман, колишній високопоставлений співробітник Державного департаменту в адміністрації Клінтона і Обами.

Але захисники Трампа називають такі звинувачення «роздутими», зазначаючи, що всі президенти навчаються в роботі і що Трамп ніколи не був прихильником високої етикету.

Тим часом, Трамп ризикує налаштувати проти себе не лише дипломатів, але й ЗМІ. 16 серпня понад 100 друкованих видань в США опублікують редакційні статті про те, що нападки президента США Дональда Трампа на журналістів — неприпустимі. Акцію ініціювала газета The Boston Globe.