У Києві розкопки на Поштовій площі зупинили після прориву труби. Що буде з артефактами?

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Києві розкопки на Поштовій площі зупинили після прориву труби. Що буде з артефактами?

delo.ua

У понеділок, 13 серпня, Київська міська державна адміністрація (КМДА) тимчасово припинила археологічні роботи на Поштовій площі. Про це повідомив голова комунального підприємства "Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд Києва" Максим Калінін.

Що сталося?

Розкопки «поставили на паузу» після 8 серпня: тоді прорив магістрального трубопроводу затопило підземні археологічні роботи. Щоб привернути увагу влади до проблеми, активісти, які підтримують створення музею на Поштовій площі в Києві, 10 серпня перекрили проїжджу частину на перехресті Володимирського узвозу та вулиці Сагайдачного.

У ніч на 11 серпня «Київводоканал» відремонтував ділянку труби, однак за словами активістів, там тривають підтікання з дренажних систем. «Розкопки знаходяться під загрозою», — заявила засновник проект «Громадський рух Почайна» Аннабелла Моріна.

Що кажуть у Кличка?

У КМДА підтвердили, що дренажна система на цій ділянці далека від ідеальної.

«З грудня 2017 на даній ділянці на Поштовій площі були припинені будь-які будівельні роботи. Тому дренажна система недобудована, і в результаті стався витік води в підземний простір. Генпідрядник оперативно відреагував на подію, включив насоси і почав відкачувати воду через півгодини як стався витік. На сьогоднішній день затікання води локалізовано, загроза повністю відсутня. Розпочаті роботи по перевірці дренажної системи», — заявив Максим Калінін.

За його словами, археологічні розкопки будуть припинені до зміцнення паль. «На даний момент проводити роботи і йти глибше неможливо», — додав чиновник. У КМДА зазначили, що роботи будуть позначені і проведені до кінця 2018 року.

Що з артефактами?

На місці розкопок, починаючи з 2016 року, археологи знайшли предмети побуту, фрагменти облицювання вулиць, та інші історичні цінності: шість князівських печаток (XI—XII ст.), 70 срібних і мідних монет (початок XVIII століття), стріли, ядра, кулі і навіть похоронне поховання XI—XII ст. Вони зберігаються в Музеї археології НАНУ.

Під загрозою опинилися ті артефакти, які ще лежать у землі. У мерії запропонували упакувати їх під тимчасовою плівкою, але археологи побоюються, що це не врятує предмети старовини. «Вони там потіють. У звʼязку з цим розвиваються грибки і бактерії. Якщо ми будемо затягувати час і нічого не робити, то можемо втратити не тільки те, що вже було розкопано, але і те, що знаходиться в землі», — заявив на брифінгу заступник директора Управління охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.