Влада США запідозрили Росію в розпалюванні конфлікту в Шарлоттсвилле

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Влада США запідозрили Росію в розпалюванні конфлікту в Шарлоттсвилле

wikipedia.org

Член Палати представників США від Республіканської партії Тому Гарретт стверджує, що російське втручання зіграло роль в ескалації конфлікту в американському місті Шарлоттсвілль, повідомляє CNN.

«Я сидів на закритому брифінгу, присвяченому Шарлоттсвиллю, ймовірно, два місяці тому з директором ФБР, серед інших, і запитав, чи повʼязано втручання Росії у роздмухування полумʼя відбувається в Шарлоттсвилле. Мені сказали, що так, це так», — розповів республіканець.

Гарретт, член комітетів з питань внутрішньої безпеки і закордонних справ Палати представників, заявив, що втручання Росії полягає в тому, щоб «зіштовхувати американців з американцями, щоб підірвати довіру до західної демократії».

ФБР поки не прокоментувало слова конгресмена. Однак у липні директор ФБР заявив, що «іноземний вплив» має вагому роль у спробах «розгорнути внутрішні екстремістські рухи».

«Наприклад, у звʼязку з питанням про Шарлоттсвилле, в тій мірі, в якій у нас є внутрішній тероризм в цій країні, що розвивається різними ідеологіями, іноземне вплив багато в чому використовується, щоб отримати з цього вигоду і розгорнути внутрішні екстремістські рухи для створення терористичних атак всередині», — сказав Рей.

Події, що відбулися рік тому в маленькому містечку штату Вірджинія отримали назву «літо ненависті». Акція ултраправых сил 11-12 серпня 2017 року розпочалася як протест проти рішення міської влади демонтувати памʼятник головнокомандувачу армії Південних штатів під час Громадянської війни в США, генерала Роберта Лі. Вона проходила під расистськими та антисемітськими закликами, учасники несли вогнепальна зброя, прапори Конфедерації, свастики, ісламофобскіе плакати і символіку президентської кампанії Дональда Трампа.

Пізніше почалися зіткнення ультраправих з правоохоронцями і політичними супротивниками, лівими і антирасистами. В ході безладів загинула 1 і було поранено принаймні 38 осіб. Крім того, 2 поліцейських загинули при аварії вертольота.

Вчора в місті пройшла масова акція памʼяті жертв минулорічних подій.