Ердоган поговорив з Путіним і став погрожувати Трампу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ердоган поговорив з Путіним і став погрожувати Трампу

Wikipedia

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Туреччині доведеться шукати нових союзників, якщо США продовжать політику нерозуміння і неповаги до Туреччини. Про це він пише у колонці для The New York Times.

Саме так Ердоган прокоментував стан американо-турецьких відносин, особливо, після рішення президента США Дональда Трампа підвищити торгові мита на алюміній і сталь.

«Сполучені Штати неодноразово і послідовно не розуміли і поважали проблем турецького народу. І в останні роки наше партнерство мало багато розбіжностей. На жаль, наші зусилля по усуненню цієї небезпечної тенденції виявилися марними. Якщо Сполучені Штати не почнуть поважати суверенітет Туреччини і не покажуть, що розуміють небезпеки, з якими стикається наша країна, наше партнерство може опинитися під загрозою», - написав Ердоган.

Примітно, що стаття вийшла в неділю, а в суботу відбулася телефонна розмова між Ердоганом і президентом Росії Володимиром Путіним. Предметом розмови стали стан та перспективи розвитку торговельно-економічного співробітництва Туреччини і Росії.

Відносини між Туреччиною та США загострилися після затримання в Ізмірі американського пастора Ендрю Бренсона. Його звинуватили в контактах з організацією Фетхуллаха Гюлена, опального проповідника і критика Ердогана, якого підозрюють в організації спроби державного перевороту в 2016 році.

Після відмови турецької влади відпустити пастора, США ввели санкції проти глави мінʼюсту Туреччини Абдулхамита Гюля і міністра внутрішніх справ Сюлеймана Сойлу.