Прізвище, імʼя, адреса: створена карта з особистими даними українських програмістів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прізвище, імʼя, адреса: створена карта з особистими даними українських програмістів

Киянин Павло Василенко створив ресурс «Де програміст», на якому показані всі адреси, за якими мешкають українські програмісти. Про це передає AiN.ua.

Інтерактивна карта дозволяє побачити особисті дані і номери квартир, в яких зареєстровані працівники сфери IT.

Станом на неділю сервіс недоступний.

Видання зазначає, що ресурс отримує ці дані з реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців і громадських організацій.

Сайт був зареєстрований 8 серпня, за словами самого Василенко, заради експерименту. Він стверджує, що програмісти відбираються за номером класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) 62.** — з розділу «Компʼютерне програмування, консультування та повʼязана з ними діяльність». У виданні помітили, що деякі користувачі, у яких немає таких КВЕД, також потрапили на карту.

У коментарі AiN.ua юрист Клим Братковський розповів, що сервіс не можна вважати нелегальним так як дані юридичних осіб і фізосіб-підприємців давно знаходяться у відкритому доступі.

Це не перший випадок створення ресурсів з особистими даними українців. В середині травня користувачі звернули увагу на те, що сервіс оплати комунальних послуг «Центр комунального сервісу» дозволяє виявити будь-які дані, повʼязані з нерухомістю — кому належить житло, метраж, кількість прописаних і т. д. Для цього достатньо пройти процедуру простої реєстрації.