NASA перенесла запуск першого сонячного зонда з іменами людей

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
NASA перенесла запуск першого сонячного зонда з іменами людей

nasa.gov

11 серпня NASA скасувала запуск першого в історії людства сонячного зонда Parker Solar Probe через технічні негаразди. Повторну спробу проведуть вранці 12 серпня, пише The Hill.

Parker Solar Probe пройде близько 3,83 мільйони миль на поверхні Сонця. Це приблизно 95% шляху до поверхні Землі, він буде знаходитись в межах зовнішньої атмосфери (корони) зірки.

Запуск відклали з-за проблем з ракетою Delta IV Heavy Alliance United Launch Alliance, яка повинна виводити Parker в космос. Поломка змусила NASA зупинити годинник стартового вікна на 65 хвилині.

«В цей вечір команди дуже старанно працювали, ретельно опрацьовуючи процес запуску, — розповів спеціаліст з запуску програми NASA Мішель Уолтман — Коли ми побачили свідчення на T-мінус чотири і потрапили в термінал, команда отримала газовий сигнал тривоги ».

Спробу запуску скасували після декількох затримок. В 3:33 ранку відкрилося вікно для запуску сонячного зонда Parker. Але за чотири хвилини до цього NASA оголосила про поломку «no-go».

Новий час запуску - 12 серпня 3:31 ранку.

Зонд названий на честь Джина Паркера, який в 1958 році написав статтю, що теоретизує розширення сонячної атмосфери і сонячного вітру. Це перший випадок, коли місію NASA назвали на честь живої людини.

Частка питань, на які NASA намагається відповісти, це чому корона більш гаряча, ніж поверхня Сонця, а також чому атмосфера у зірки постійно розширюється і постійно прискорюється.

Зонд оснащений вуглецевим екраном товщиною 4.5 дюйма (11,43 см), розробленим для витримування температур близько 2500 градусів за Фаренгейтом (1371,111 градусів Цельсія). Понад 10 років пішло на розробку щита і 18 місяців на його будівництво.

Зонд пройде щонайменше 24 рази навколо Сонця, при цьому гравітація від Венери буде допомагати у семи з них, і продовжить рух після цього, поки у нього є ракетне паливо. Коли воно закінчиться, зонд залишиться назавжди на сонячній орбіті.

Напередодні запуску NASA зібрало 1,1 мільйона імен від представників громадськості, які хотіли символічно обійти Сонце на близькій відстані. Імена завантажили на диск з памʼяттю, який помістили в зонд.