Порошенко готує нову резолюцію по Криму для ООН. Вона стане вже четвертою

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Порошенко готує нову резолюцію по Криму для ООН. Вона стане вже четвертою

pxhere.com

Президент Петро Порошенко доручив дипломатам підготувати нову резолюцію про Крим на наступну сесію Генеральної асамблеї Організації Обєднаних Націй, яка відкриється в вересні. Про це він написав у зверненні з нагоди Міжнародний день корінних народів світу, яке оприлюднив на Facebook.

Порошенко не розповів про що саме буде йти мова в цій резолюції, але зазначив, що вона має «зупинити будь-які спекуляції щодо статусу Криму».

Це буде четверта резолюція Генасамблеї ООН по Криму. Першу вона прийняла у березні 2014 року у відповідь на анексію півострова Росією. В ній йдеться про підтримку територіальної цілісності України «у міжнародно визнаних кордонах».

Другу резолюцію Генасамблея ухвалила в листопаді 2016 року. В ній засуджена тимчасова окупація Криму Росією і підтверджується невизнання анексії. Але більшою мірою в резолюції говориться про порушення прав людини в Криму, зокрема кримських татар і інших етносів.

Третя резолюція прийнята в грудні 2017 року. Вона також концентрується на порушеннях прав людини на півострові, але більш конкретна ніж попередні. Зокрема, в ній йдеться про те, що Росія має виконати рішення Міжнародного суду в у справі про фінансування тероризму і дискримінацію, а також звільнити всіх незаконно затриманих і засуджених українців.