Politico: Путін передав Трампу документ про обмеження ядерних арсеналів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Politico: Путін передав Трампу документ про обмеження ядерних арсеналів

Пресслужба президента росії

Президент Росії Володимир Путін на саміті в Гельсінкі 16 липня запропонував американському президентові Дональду Трампу ще на пʼять років продовжити договір про обмеження ядерних арсеналів та заборону використання зброї в космосі. Про це повідомляє Politico з посиланням на документ, який Путін передав Трампу.

Видання підкреслює, що джерелом витоку документа під грифом «секретно» є російська сторона. В документі під назвою «Діалог з питання контролю над озброєннями» викладено ряд пропозицій щодо взаємного роззброєння. Зокрема, що Росія готова на пʼять років продовжити договір про Стратегічні наступальні озброєння, який обмежує розмір ядерних арсеналів.

Путін також запропонував Трампу укласти нову угоду про обмеження розміщення зброї в космосі. Крім того, Кремль пропонує підтвердити прихильність Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Російська сторона виступає за створення механізму консультацій з участю міністрів оборони і закордонних справ обох країн.

У той же час Білий дім відмовився коментувати викладену інформацію та спростував отримання Трампом подібних документів.

Раніше Путін запропонував Трампу провести референдум на Донбасі. На думку російського лідера, голосування має проходити під наглядом міжнародної спільноти.

Крім того, Трамп має намір зустрітися з Путіним в наступному році. Зустріч повинна відбутися після того, як закінчиться розслідування про втручання Росії у вибори президента США.