Ціни на нафту почали рости після того, як США поновили санкції проти Ірану

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Ціни на нафту почали рости після того, як США поновили санкції проти Ірану

Dwight Burdette / Wikimedia

Ціни на нафту марки Brent зросли на 75 центів до 74.50 доларів за барель у вівторок після того, як вступили в дію санкції США до Ірану, пише Reuters.

На 32 центи до 69.33 доларів за барель виросли ціни на мрку West Texas Intermediate.

Хоча перший етап повернення санкцій США до Ірану не передбачає санкцій в енергетичній сфері, тепер розпочнеться відлік до запровадження «енергетичного пакету». Ці санкції введуть з 4 листопада.

«Це перевірка реальності того, що відбувається, того що експорту нафти з Ірану буде завдано збитків, коли нафтові санкції вдарять по ньому в листопаді», - сказав головний аналітик по сировинних товарах Commerzbankа Бьярн Шілпроп.

Аналітики вважають, що на зростанні цін позначилася і аномальна спека, яка тримається в різних регіонах світу. Потрібно більше нафти для роботи промислових і побутових охолоджувальних приладів.

З понеділка, 6 серпня, почався перший етап повернення санкцій США: на придбання Іраном американських доларів; на торгівлю золотом та іншими цінними металами; на продаж, поставку або торгівлю алюмінієм і сталлю, а також графітом і вугіллям; на продаж або купівлю іранських ріалів в «значних» обсягах, або на підтримку «значних» коштів або рахунків за межами країни з використанням іранських реалів; на випуск іранського боргу; санкції проти іранських автомобілів.

Крім того, Вашингтон відкликає дозволи, видані в рамках СПД, на можливість Іраном експортувати килими і продукти харчування в США. З початком другого етапу 5 листопада США обмежать іранський енергетичний сектор, а також судноплавство і суднобудування. Під санкції потраплять і угоди іноземних фінансових установ з Центробанком Ірану.