В Білорусі йдуть обшуки і затримання журналістів. Правоохоронці кажуть, що вони крали новини

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
В Білорусі йдуть обшуки і затримання журналістів. Правоохоронці кажуть, що вони крали новини

Uladz Hrydzin / RFE/RL

Білоруські правоохоронці проводять обшуки в офісах інтернет-порталу Tut.by і інформаційного агентства БелаПАН, кількох журналістів затримали, пише Радыё Свабода.

З чого все почалося?

Державне інформагентство БелТА поскаржилось до Слідчого комітета Білорусі, що на його платну стрічку заходять сторонні люди. Комітет порушив справу і під час розслідування зʼясував, що протягом 2017-2018 років до системи БелТА несанкціановано підключалися 15 тисяч разів.

Правоохоронці вважають, що новини крали представники видань Tut.by, БелаПАН і видавничого дому «Белорусская наука».

Що сталося в вівторок?

З самого ранку почалися обшуки в офісах Tut.by і БелаПАН, також обшукали дім журналістки БелаПАН Тетьяни Коровєнкової. За повідомленням Слідчого комітету, Коровєнкову, а також редакторок Tut.by Марину Золотову и Анну Колтигіну затримали.

Але ЗМІ пишуть, що затриманих насправді більше. За інформацією Радыё Свабода, також затримали редакторок Tut.by Уляну Бобоєд і Галину Власик. Ще два співробітника порталу Дмитро Бобрик и Анна Єрмаченок знаходяться у правоохоронців, але їх процессуальний статус невідомий.

Що кажуть журналісти?

Представники Tut.by і БелаПАН стверджують, що брали новини БелТА виключно з відкритої частини сайту і завжди ставили гіперпосилання. Але директор держаної агенції Ірина Акулович стверджує, що Золотова, Колтигіна і Коровєнкова заходили на стрічку під чужими паролями, і використовували інформацію, не сплачуючи за це.

Правозахисник Алесь Беляцкий вважає, що ці обшуки, затримання і справа в цілому — чергова спроба тиску влади на незалежних білоруських журналістів.