НАЗК хоче конфіскувати в «Самопомочі» півмільйона гривень. Партія каже, що вже повернула ці гроші

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
НАЗК хоче конфіскувати в «Самопомочі» півмільйона гривень. Партія каже, що вже повернула ці гроші

facebook.com

Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло порушення в фінансовому квартальному звіті партії «Самопоміч», йдеться на сайті агентства.

За І квартал 2018 року київський осередок партії отримав сім внесків від пʼяти людей, в яких були борги по податках. А за законом про політичні партії, люди і компанії в яких є такі борги — не мають права робити внески на підтримку партій.

НАЗК склало протоколи про адміністративне правопорушення і передало їх до суду. Агентство просить конфіскувати внески загальною сумою 526 683 гривень. Також їх мають оштрафувати максимум на 2,2 тисячі гривень.

В «Самопомочі» стверджують, що НАЗК поінформувало партію про ці порушення ще в липні і гроші повернули людям, які їх внесли.

«Через брак правового регулювання в чинному законодавстві ні політичні партії, ні платники внеску не можуть перевірити наявність податкового боргу на час здійснення внеску. А НАЗК не враховує права платників податків на оскарження такого боргу та не перевіряє інформацію про наявність таких оскаржень»», – наголосив юрист «Самопомочі» Любомир Федюк.

В середені липня депутат Верховної Ради від фракції «Самопоміч», перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій написав заяву про те, що складає депутатські повноваження.