Політвʼязень Костенко повернувся з Росії в Україну

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Політвʼязень Костенко повернувся з Росії в Україну

Serhii Nuzhnenko / RFE/RL

Кримський активіст, український політвʼязень Олександр Костенко разом з українськими дипломатами перетнув російсько-український кордон, повідомила в Facebook перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

До вечора вони будуть у Києві. О 16 годині у Міністерстві закордонних справ відбудеться брифінг, на якому дипломати розкажуть, що вони роблять, щоб захистити українців, яких незаконно утримують в Росії.

«Українська сторона і надалі буде робити все для підтримки наших незаконно увʼязнених в РФ громадян, незалежно від їх поглядів, переконань, можливих запитань до них з боку українських правоохоронних органів», — наголосила Геращенко.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова поговорила з Костенко по телефону і дізналася, що у нього зламана рука. «Він дуже втомився, говорити йому важко. Каже, що у нього зламана рука і він потребує допомоги. Подякував за турботу», - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Костенко нададуть тимчасове гуртожиток і виплату від Кабінету Міністрів.

У травні 2015 року Костенко в аннесированном Росією Криму засудили до 3,5 років позбавлення волі і вивезли в російській виправної колонії №5 у місті Кірово-Чепецьк. Кримського активіста засудили за нібито побиття бійця кримського спецпідрозділу «Беркут» 18 лютого 2014 року в Києві. Костенко не визнав своєї провини.

3 серпня 2018 року він вийшов на свободу.