The Guardian: У Сирії підірвали главу центру з розробки хімзброї

Автор:
Олена Мельник
Дата:
The Guardian: У Сирії підірвали главу центру з розробки хімзброї

У Сирії вбили Азіза Асбера – главу дослідного центру, де, на думку західних країн, таємно розроблялася хімічна зброя для режиму диктатора Башара Асада. Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на інформацію газети сирійського уряду al-Watan.

Автомобіль Асбера підірвали 4 серпня ввечері в провінції Хама в міста Масьяф.

Відповідальність за вбивство взяла на себе сирійська організація «Тахрір аш-Шам», повʼязана з повстанцями. Вона включає в себе сирійський осередок Фронт ан-Нусра.

Бригади Абу Умара, які раніше неодноразово атакували обʼєкти урядових сил, опублікували заяву на своєму каналі Telegram про те, що вони встановили і детонували вибухові пристрої, щоб убити Асбера.

Війна в Сирії триває з 2011 року. За цей час загинули більше 350 тисяч осіб і мільйонам довелося покинути країну. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди і бойовики «Ісламської держави». Також до конфлікту в різний час приєдналися збройні сили США, Росії, Ірану та Туреччини.

Режим Башара Асада неодноразово звинувачували в розробці і застосуванні хімічної зброї, однак офіційна влада Сирії ці звинувачення відкидала.

14 квітня лідери США, Франції і Великобританії провели військову операцію в Сирії, завдавши удару по обʼєктах, які підозрювалися у причетності до виготовлення хімічної зброї.

Такі дії в Сирії стали відповіддю на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти цивільного населення. Нагадаємо, що 7 квітня хімічна атака диктатора забрала життя близько 70 осіб, більшість з яких жінки і діти.