Акції Facebook впали майже на чверть. Компанія не достатньо швидко розвивається

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Акції Facebook впали майже на чверть. Компанія не достатньо швидко розвивається

Chris Liverani / Unsplash

Акції компанії Facebook впали на 24% через те, що її квартальний фінансовий звіт компанії виявився гіршим, ніж очікувала більшість аналітиків. Падіння акцій зменшило ціну компанії на 150 мільярдів доларів, пише Forbes.

Facebook більше не прибутковий?

Ні. Виручка компанії виросла на 42% і досягла 13,2 мільярда доларів, але аналітики очікували, що цей показник збільшиться до 13,3 мільярда. Також знизилися темпи її зростання - з 3,14% в першому кварталі до 1,54% у другому.

На три мільйони, до 279 мільйонів, впала кількість користувачів, які щоденно користуються Facebook в Європі. В США і Канаді їх не побільшало - 185 мільйонів як і в попередньому кварталі. В світі ж Facebook щоденно користуються 1,47 мільярда людей.

А користувачі - головний актив соцмережі, по на них орієнтуються рекламодавці.

Чому люди йдуть з Facebook?

Кілька причин. По-перше число американських користувачів, схоже, досягло критичної позначки: всі американці, які хотіли користуватися соціальними мережами, вже в них зареєструвалися. Те ж саме стосується і кінцевого числа нових користувачів в інших країнах.

По-друге, це скандал з Cambridge Analytica. Користувачі дізналися, що соцмережа довгий час збирала їх особисті дані. Крім того, виявилося, що сторонні компанії (не тільки Cambridge Analytica) мали доступ до цієї інформації, а Facebook не контролював ці процеси.

По-третє, це введення нового законодавства щодо зберігання даних в Європейському Союзі. Закон GDPR, який вступив в силу 25 травня, регулює питання збору та зберігання призначених для користувача даних громадян ЄС за кордоном. Кожен користувач тепер в праві прийняти або не прийняти угоду про обробку даних, а не бути згодним за замовчуванням. І, судячи з квартальним звітом, незгодних в Європі виявилося досить.

За даними Bloomberg, це найбільше падіння вартості акцій компанії за один день. Раніше рекордсменом була компанія Intel, яка у вересні 2000 року втратила 91 мільярд доларів. Третє місце теж у IT-компанії: Microsoft втратила 77 мільярдів доларів, а на четвертому місці Apple, яка 24 січня 2013 роки втратила $ 60 мільярдів доларів - знову-таки через уповільнення зростання чистого прибутку, інвестори очікували більшого.