США внесли російський банк у список санкцій проти КНДР

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
США внесли російський банк у список санкцій проти КНДР

Mark Fahey / Wikimedia

Російський банк «Агросоюз» потрапив до списку американських санкцій щодо Північної Кореї. Про це йдеться в опублікованій сьогодні заяві міністерства фінансів США.

За даними Мінфіна, банк брав участь в грошових переказах для фінансування діяльності, повʼязаної зі створенням зброї масового знищення в Північній Кореї

Крім того, до списку санкцій проти КНДР потрапив громадянин Північної Кореї Вон Чон Ли (Ri Jung Won) 1971 року народження, який представляє в Москві інтереси Банку зовнішньої торгівлі КНДР. Також під санкції потрапили північнокорейська компанія Korea Ungum Corporation і китайська компанія Dandong Zhongsheng Industry & Trade.

Як зазначається, «Агросоюз» та Північна Корея мають давні стосунки: з 2009 по 2013 роки російський банк обробляв транзакції на мільйони доларів через рахунки, що належать комерційним банкам КНДР. У середині 2013 року «Агросоюз» передав більше $5,5 мільйонів від імені Korea United Development Bank (KUDB).

У 2014 році «Агросоюз» та інші російські банки організували переміщення коштів KUDB. Станом на середину 2016 року «Агросоюз» відкрив нові рахунки для північнокорейської компанії і провів понад $8 мільйонів та отримав від KUDB більше $3 мільйонів.

У 2017 році представники Банку зовнішньої торгівлі КНДР відкрили банківські рахунки для «Агросоюза». Крім того, на початку 2018 року «Агросоюз» дозволив північнокорейській компанії інвестувати майже $2,5 млн в російських рублях на свій рахунок.

Дані санкції заморожують все майно і права на майно банку "Агросоюз", які знаходяться в США, а також забороняють американцям вести будь-які справи з цим банком.

Станом на 1 липня банк «Агросоюз» займав десь 200 місце серед російських банків за розміром активів з показником 11,4 мільярда рублів. За даними ЦБ РФ єдиним власником банку є Андрій Шляховий. Банк зареєстрований в Москві.

4 травня 2018 року Палата представників Конгресу США прийняла законопроект про посилення санкцій відносно Північної Кореї у звʼязку із загостренням конфлікту навколо ядерної та ракетної програми КНДР.

22 червня президент США Дональд Трамп в черговий раз продовжив санкції щодо КНДР попри його зустріч з лідером КНДР Кім Чен Ином на саміті 12 червня, який пройшов в Сінгапурі, та домовленості, що Вашингтон надасть Пхеньяну гарантії безпеки в обмін на повну денуклеаризацію Північної Кореї.

Обмеження залишаються в силі через ризик поширення ядерних матеріалів на Корейському півострові та загрози національній безпеці США, а також з діями і політикою КНДР.