УН: НАБУ розслідує законність величезних премій «Нафтогазу» за перемогу над «Газпромом»

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
УН: НАБУ розслідує законність величезних премій «Нафтогазу» за перемогу над «Газпромом»

google.com

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура почали розслідування з приводу отримання головою правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим та іншими посадовцями НАК премій у розмірі 46,3 млн доларів за перемогу над російською компанією «Газпром» у Стокгольмському арбітражі.

«Зареєстрували кримінальне провадження. Справа фактова... фігурують Коболєв та інші чиновники «Нафтогазу», які отримували премії», — повідомило Українським Новинам джерело в НАБУ.

За його словами, справу порушено за статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж поставив крапку в газових суперечках найбільших газових гігантів України та Росії. За вердиктом суддів «Газпром» повинен компенсувати НАК «Нафтогаз України» $4,63 млрд за недопоставку для транзиту в 2009-2017 роках більше ніж 200 млрд кубометрів газу.

Наприкінці травня наглядова рада «Нафтогазу» прийняла рішення про виділення премії для керівництва НАК у розмірі 1% від суми виграшу – понад 46 мільйонів доларів - за перемогу над російською компанією «Газпром».

Перша частина премій на суму $20,7 млн (541 млн гривень) повинна була виплачена у травні. Решта премії – протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з «Газпрому» залишку виграшу (2,6 млрд доларів).

У червні премʼєр-міністр Володимир Гройсман попросив наглядову раду «Нафтогазу» переглянути рішення щодо преміювання правління компанії за перемогу в Стокгольмському арбітражі.

На що голова наглядової ради «Нафтогазу» Клер Споттісвуд відповів, що наглядова рада не збирається переглядати рішення про виділення премії керівництву компанії в розмірі 46,3 млн доларів за виграш спору в арбітражі Стокгольма за контрактом на транзит газу.

На початку липня Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом виплати премій у «Нафтогазі».