Спецпредставник США Волкер: ніякого референдуму на Донбасі не може бути

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Спецпредставник США Волкер: ніякого референдуму на Донбасі не може бути

Посольство США в Україні

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер виключив проведення референдума на Донбасі з будь-яких питань.

«В умовах коли немає українського урядового контролю за цими територіями... Він не буде мати легітимності. І саме тому і США і всі інші відкидають пропозицію будь-яких референдумів», — сказав він в ефірі телеканалу 112.

Волкер наголосив, що під час переговорів президентів США Дональда Трампа і Росії Володимира Путіна його країна аж ніяк не змінила свою позицію ані по Криму, ані по Донбасу. США й надалі важають анексію Криму незаконною і не збираються її визнавати.

Але, на його думку, Трамп намагається вибудувати стосунки з Путіним і тому запропонував провести нову зустріч у вересні.

Волкер додав, що для встановлення миру на Донбас треба ввести миротворчі сили, які забезпечать безпеку територій, виведення важких озброєнь, контроль за українським кордоном і умови для місцевих виборів. Але без згоди Росії розгорнути цю місію не вдастся.

Після зустрічі Трампа і Путіна минулого тижня Bloomberg написав, що президент Росії пропунував американському колезі організувати референдум на Донбасі щоб «допомогти вирішити військовий конфлікт в Східній Україні». Цю інформацію офіційно ніхто не спростував, але й не підтвердив.