Міноборони встановить в Києві дзвін, який буде дзвонити по загиблим військовим. «Бабелю» стали відомі подробиці

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Міноборони встановить в Києві дзвін, який буде дзвонити по загиблим військовим. «Бабелю» стали відомі подробиці

Chris Barbalis / Unsplash

У центрі Києва на площі біля Міністерства оборони на Повітрофлотському проспекті зʼявиться дзвін, який щодня буде дзвонити в памʼять про загиблих на Донбасі військових. Про це повідомив радник президента Юрій Бірюков.

Дзвін стане одним з елементів Меморіалу загиблим військовим.

В розмові з «Бабелем» Бірюков розповів, що відкриття Меморіалу заплановано на День Незалежності. «Якщо не встигнемо, бо є певні проблеми інженерного характеру, тоді відкриємо 14 жовтня - на День захисника України», - каже він.

За його словами, вартість Меморіалу близько 7 млн гривень, фінансується проект Міноборони та приватними меценатами.

Число ударів дзвону буде збігатися з кількістю загиблих в цей день. «Коли десять разів. Коли двадцять. Коли триста», - пише Бірюков.

Facebook Юрія Бірюкова

Бірюков також повідомив, що дзвін відливатимуть з бронзи, він також буде містити осколки бойових снарядів з тіл загиблих на Донбасі бійців.

Вхід на територію Меморіалу зроблять безкоштовним, він буде відкритий для відвідувачів до 18:00, а в центрі залу розташують символічну книгу з іменами загиблих.

«Книга буде розкрита на поточному дні. І всі прізвища та імена загиблих в цей день. І церемонія перевертання сторінки, кожен день. А на стінах - таблички всіх загиблих, у форматі нагрудного патча», - розповів Бірюков.

У 2014 році в Києві на стіні Михайлівського Золотоверхого монастиря відкрили меморіал «Стіна памʼяті народній». Він присвячений загиблим на Донбасі військовослужбовцям та правоохоронцям. Стіна налічує понад 500 фото захисників України.