У ГПУ не вважають вбивство Шеремета терактом

Дата:
У ГПУ не вважають вбивство Шеремета терактом

Okras / Wikimedia

Вбивство журналіста Павла Шеремета у центрі Києва не є терористичним актом. Про це йдеться у поясненнях, які Генеральна прокуратура надала у відповідь на заяву редактора «Української правди» Олени Притули, пише УП.

«Суб’єктивна сторона складу злочину за ст. 258 КК («терористичний акт». – Ред.) передбачає порушення громадської безпеки, залякування населення, провокацію воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, вплив на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади», – зазначають у відомстві.

Водночас, у ГПУ стверджують, що «на час реєстрації провадження та на сьогодні таких ознак не встановлено».

Повідомляється, що експертиза встановила потужність вибухового пристрою – від 350 до 700 грамів в тротиловому еквіваленті. Слідство наполягає, що це «відносно незначна кількість для ураження багатьох цілей».

«Спосіб кріплення пристрою, направленість вибухової хвилі та її уражаючих елементів виключно в салон автомобіля (саме сидіння водія) виключають можливість ураження інших осіб», – йдеться у поясненнях.

У ГПУ наголошуються, що їхні співробітники з нагляду за СБУ вивчали кримінальне провадження і також не встановили підстав для кваліфікації вбивства як теракту.

Крім того, прокурор, який є процесуальним керівником у справі, та двоє слідчих Нацполіції звільнені від інших розслідувань. щоб вони могли сконцентрувати «зусилля виключно на цьому провадженні».

Щодо вимоги Олени Притули визнати її потерпілою у справі, ГПУ відповіла, що «права і обовʼязки потерпілої особи виникають з моменту подання нею заяви про вчинення злочину або заяви про залучення як потерпілої».

«Така заява від Олени Притули (20.07.2017), а також мами журналіста Шеремет Людмили Станіславівни та доньки Єлізавети (21.07.2017) надійшли до слідчих Нацполіції. Після заяв усім потерпілим була видана пам’ятка про процесуальні права та обов’язки потерпілого, в яких стоять їхні підписи», – зазначають в прокуратурі.

В ГПУ також стверджують, що в чинному Кримінальному процесуальному кодексі немає прямої вимоги щодо винесення постанови про залучення в якості потерпілої.

20 липня 2018 року виповнилося два роки з дня загибелі Шеремета, але підозрюваних у справі досі немає.

Раніше Олена Притула вже зверталася до генпрокурора із заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, що призвів до загибелі людини. Але до 1 серпня досудове розслідування за ч. 3 ст. 258 КК так і не було розпочато.

У скарзі дружина загиблого журналіста вимагає допустити до участі в процесі адвоката Андрія Мамалигу.