Україна різко збільшила експорт автоматів і пістолетів-кулеметів в США

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Україна різко збільшила експорт автоматів і пістолетів-кулеметів в США

Vladimir Palyanov / Unsplash

Сполучені Штати закупили в 2017 році більше 15 тисяч одиниць української стрілецької зброї. Це майже на 30% більше, ніж у попередні роки. Дані про закупівлі оприлюднила Державна служба експортного контролю.

Що сталося?

Минулого року Україна поставила в США 15040 автоматів і пістолетів-кулеметів, тоді як з 2014 по 2016 роки ця цифра була значно меншою – близько 10000.

Друге місце в 2017 році з імпорту української вогнепальної зброї зайняв Узбекистан. Туди пішло 2 тисячі одиниць. Гвинтівки та карабіни в минулому році також цікавили Монголію, яка придбала 10 одиниць стрілецької зброї.

Замикає список Йорданія, яка купила менше за всіх. У графі «револьвери і пістолети» вказаний лише один примірник. Однак, ні що саме було куплено, ні за якою ціною, Держслужба у своєму звіті не уточнює.

У 2017 році Сполучені Штати очолили список імпорту з України переносних протитанкових рушниць і гранатометів — закупили 790 одиниць.

Української бронетехнікою у минулому році цікавився тільки Таїланд. Туди було продано 16 броньованих машин (БМ) "Оплот" в рамках контракту, який супроводжувався гучним скандалом.

Експортна ціна БМ "Оплот" становить близько $5 млн

mil.gov.ua

Куди поділися танки?

У 2011 році держконцерн «Укрспецекспорт» зобовʼязався поставити тайській стороні 49 БМ «Оплот-Т» і дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини до 2014 року. Вартість контракту склала майже чверть мільйона доларів, поставити техніку Україна зобовʼязалася до 2014 року.

Однак на ділі терміни поставки затягнулися і перші 10 «Оплотів» ми передали Таїланду тільки в 2015 році.

Ще 10 танків «Укрспецекспорт» поставив Таїланду в 2016 році. Загалом в цю країну Україна ще повинна передати 13 броньованих машин «Оплот», щоб виконати зобовʼязання за контрактом.

За офіційною версією, затримка повʼязана з тим, що танки «Оплот» проводилися на харківському ДП «Завод імені В. А. Малишева», який з початком бойових дій на Донбасі переорієнтували на внутрішній ринок.

Зростання оборонного виробництва

В цілому, за даними Інституту досліджень проблем світу (Стокгольм, Швеція) SIPRI, в 2017-му році Україна посіла 11-е місце серед найбільших світових експортерів зброї. У 2017 році наша країна експортувала зброї на $528 млн.

В минулому році Україна витратила на оборону 3,4% ВВП або $3,6 млрд (у 2016-му – 4%). Аналітики SIPRI пояснюють це поліпшенням економічної ситуації та збільшенням витрат на оборону.