«Укртелеком» програв Ощадбанку і має сплатити мільярд гривень

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Укртелеком» програв Ощадбанку і має сплатити мільярд гривень

google.com

Державний Ощадбанк домігся у Верховному Суді скасування судових рішень, за якими телеком-компанія «Укртелеком» мала право не сплатити банку понад один мільярд гривень.

Про це у п’ятницю, 20 липня, повідомляє прес-служба банку.

Зокрема, Верховний Суд постановою від 17 липня частково задовольнив касаційну скаргу Ощадбанку та скасував рішення господарського суду Києва від 27 листопада 2017 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 10 квітня 2018 року про розірвання договору купівлі-продажу облігацій, укладеного між банком та «Укртелекомом», на суму понад 1 млрд грн.

Таким чином, Ощадбанк набув право на примусове стягнення з «Укртелекому» заборгованості за договором купівлі-продажу облігацій на суму 1,1 млрд грн. Відповідний позов банку знаходиться на розгляді господарського суду Києва.

Нагадаємо, що у вересні 2015 року «Укртелеком» взяв на себе зобовʼязання не пізніше 15 березня 2017 року викупити у Ощадбанку 1 млн облігацій своєї материнської компанії «ЕСУ» (власник контрольного пакета акцій Укртелекому) на суму 1 млрд грн плюс накопичений купонний дохід за облігаціями на дату продажу.

Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив – «Трімоб», тому у компанії не було грошей на покриття облігацій. Терміни виплати боргу закінчилися ще в середині березня.

В серпні 2017 року, з метою уникнення виконання зобов’язань за договором перед Ощадбанком по сплаті більше 1 млрд грн, «Укртелеком» подав до господарського суду Києва позовну заяву про розірвання договору та визнання зобов’язань за договором припиненими.

Суди першої та апеляційної інстанції задовольнили позов. 17 липня за касаційною скаргою банку судові рішення було скасовано та справу направлено на розгляд до суду першої інстанції.