Держдума прийняла в першому читанні підвищення пенсійного віку в Росії

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Держдума прийняла в першому читанні підвищення пенсійного віку в Росії

Державна Дума Росії в першому читанні ухвалила законопроект про підвищення пенсійного віку до 63 років для жінок і 65 років для чоловіків. Про це повідомляє Медуза.

Законопроект викликав багато протестів і в парламенті, і за його межами. Представники Компартії під час розгляду вивісили банери з гаслами «КПРФ проти підвищення пенсійного віку». А під стінами парламенту в цей час розгорнулися акції протесту. Учасники мітингу пікетували Думу з плакатами «Мертвому пенсія не потрібна» і «Допоможи державі. Помри до пенсії».

gettyimages.com

reuters.com

gettyimages.com

Напередодні голосування, активісти спробували пройти ходою по Невському проспекту, але їхзупинили співробітники правоохоронних органів. Затримані не менше 14 людей.

У підсумку, незважаючи на протести, скандальний законопроект підтримали 328 депутатів, 104 проголосували проти.

Депутати відхилили пропозицію винести законопроект на всенародне обговорення, але продовжили термін подання поправок з 18 серпня до 24 вересня. Після цього законопроект виставлять на друге читання.

Зараз пенсійний вік в Росії 55 років для жінок і 63 роки для чоловіків.

Згідно з соцопитуваннями, більшість росіян виступають проти цієї реформи; в країні проходять мітинги проти неї, під петициейна сайті Change.org залишено 2,8 мільйона підписів.