Міністр Новак: Росія збільшить обсяги транзиту газу в Україну в найближчі 5-10 років

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Міністр Новак: Росія збільшить обсяги транзиту газу в Україну в найближчі 5-10 років

Twitter / Maroš Šefčovič

Росія готова збільшити транзитні поставки газу в Україну на 10-15%. Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, передає Інтерфакс.

Що сталося?

У Берліні Україна, Росія та ЄС провели тристоронні переговори з питання транзиту російського газу в Європу через Україну. Українську сторону на переговорах представляв глава МЗС Павло Клімкін, Росію - глава міненерго Олександр Новак, ЄС - віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович.

Новак запевнив, що українська газотранспортна система буде забезпечена нормальної завантаженням у найближчі 5-10 років у звʼязку з планами щодо збільшення поставок російського газу в Європу.

«Ми бачимо, що зростає споживання в Європі, збільшуються обсяги поставок газу через Україну, в тому числі. Це повʼязане із загальним зростанням споживання газу в Європі як за результатами 2017 року, так і вже в 2018 році за результатами першого півріччя. Мова може йти про додаткові 10-15% зростання. Ці додаткові обсяги обговорювалися як один з можливих джерел завантаження газотранспортної системи України», - сказав Новак.

Зі свого боку Марош Шефчович додав, що Росія та Україна визнають необхідність нового типу контрактів на транзит газу.

Що це означає?

Ставки на транзит російського газу через українську ГТС становлять 1.7 доларів за 1000 куб. м. Ця сума прописана в контракті «Нафтогазу» з «Газпромом» від 2009 року і не змінювалася до сих пір. Щоб змінити ставку, потрібно було підписати щорічне технічне угоду, в доповнення до основного контракту, а російська сторона відмовлялася це робити паралельно підвищуючи ціну на газ.

Вартість російського газу для України зросла з 260 доларів в 2009 році до 485 доларів у квітні 2014 року. Однак ціна на транзит для Росії залишалася старою. Нацкомісія держрегулювання тарифів розрахувала нову ставку тарифу на транзит з урахуванням амортизації ГТС і нових цін на газ - 4.5 доларів за транспортування тисячі кубометрів газу на 100 кілометрів.

Однак Росія відмовилася від таких тарифів і «Нафтогаз» подав позов проти «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж, у тому числі і по транзиту. Арбітраж присудив «Газпрому» виплатити «Нафтогазу» штраф у розмірі 4.7 мільярдів доларів за транзитним контрактом. Але «Газпром» направив в Апеляційний суд шведського округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками спорів, «Газпром» зобовʼязаний виплатити НАК 2.56 мільярдів доларів.

Чому це важливо?

Зростання транзиту за ринковою ціною важливий для економіки України. У середньому, збільшення перекачування на 20% протягом 8 днів принесе Україні чималу суму в 17.5 мільйонів доларів (437.5 мільйонів гривень). 11 липня в Міненерго заявили, що рівень транзиту зараз становить понад 270 млн куб. м.

А що Порошенко і Путін?

У день саміту в Гельсінкі президент Петро Порошенко нагадав, що Стокгольмський арбітражний суд «чітко зобовʼязав Газпром сплатити на користь НАК Нафтогаз 4.6 мільярдів доларів».

При цьому президент РФ Володимир Путін на прес-конференції з президентом США Дональдом Трампом запевнив, що РФ буде готова продовжити контракт на транзит газу в разі врегулювання спору між «Газпромом» і «Нафтогазом».