У ЦАР вбили російських журналістів, які знімали фільм про «Вагнера»

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У ЦАР вбили російських журналістів, які знімали фільм про «Вагнера»

У Центральноафриканській Республіці загинули російські журналісти, які знімали документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». Про це повідомляє Дождь з посиланням на джерела в «Центрі керування розслідуваннями».

Убитими в ЦАР виявилися журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв, які знімали там фільм про роботу приватної військової компанії «Вагнер» — це був спільний проект ЦКР і Расторгуєва.

За словами одного зі співрозмовників, загибель знімальної групи підтвердили в місії ООН в ЦАР, а також місцеві держслужбовці. Росіяни були зупинені на блокпосту, стверджує джерело. Вони їхали зі столиці республіки Бангі в населений пункт Бомбарі. Що саме з ними сталося, невідомо.

За даними французського видання Ouest France, росіяни вірогідно, прямували в місто Сібут, де базується батальйон ЦАР, озброєний Росією. В місті також працюють військові радники з РФ, які проводять тренування. Російські журналісти потрапили у засідку на дорозі, яку організували невідомі нападники за 20 кілометрів від Сібут. Тіла жертв доправили в морг бази Міжнародної миротворчої місії ООН в ЦАР.

Раніше ТАСС повідомив, що в ЦАР вбили трьох людей, які начебто мали при собі посвідчення співробітників російської газети «Известия». При цьому особисті документи вбитих поки не знайдені, тому немає остаточної впевненості, чи є вони громадянами РФ.

У прес-службі Известий повідомили, що жоден співробітник російської газети останнім часом на території Центральноафриканської Республіки не перебував. «Всі працівники редакції працюють в стандартному режимі, ніякої інформації про будь-які надзвичайні події з нашими журналістами у нас немає», — йдеться в повідомленні.

Джерело в поліції ЦАР повідомило, що росіян ймовірно вбили з метою пограбування. При цьому офіційного підтвердження цієї інформації поки немає, передає Интерфакс.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що за попередньою інформацією, отриманою від місцевих властей, в ЦАР знайдені тіла трьох росіян. За її словами, російське посольство в ЦАР постійно контактує з місцевими правоохоронним органами для зʼясування всіх обставин інциденту.