Нацбанк змінив методику розрахунку та оприлюднення курсу гривні

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Нацбанк змінив методику розрахунку та оприлюднення курсу гривні

НБУ

З 1 серпня почали діяти нові правила в методиці розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні до долара Національним банком України. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відтепер офіційний курс гривні до долара США буде розраховуватися на підставі інформації про всі угоди з купівлі-продажу доларів на умовах «тод», «том» і «спот», які в день розрахунку полягали банками на міжбанку з іншими банками і з НБУ, і інформацію від яких Нацбанк отримував до 15:30 відповідного робочого дня.

Крім того, з сьогоднішнього дня змінюється спосіб відображення курсу валют на офіційному сайті Національного банку. Так, на головній сторінці в таблиці «Показники валютного ринку» зʼявився новий показник довідкового значення курсу гривні до долара США на 12:00, значення якого буде оновлюватися щодня до 12:30.

Крім того, оновлений офіційний курс гривні до долара США буде публікуватися на 2 години раніше - о 16:00, а о 18:00 буде зʼявлятися офіційний курс гривні до євро і до інших іноземних валют і банківських металів.

Національний банк публікуватиме офіційний курс гривні як на поточний день, так і на наступний. Так, сьогодні будуть оприлюднені крім офіційного курсу гривні до іноземних валют на 1 серпня ще і встановлений офіційний курс гривні на 2 серпня. Надалі буде оновлюватися значення офіційного курсу на наступного дня. Для поточного дня буде залишатися актуальним курс, оприлюднений напередодні.

Також, у звʼязку зі скасуванням норми про обовʼязкове підтвердження банками всіх угод з купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанку в Системі підтвердження угод (Валкла) і переходом банків до використання торгово-інформаційних систем Bloomberg і Reuters, Нацбанк припиняє публікацію оперативного стану міжбанківського валютного ринку.

Нові принципи розрахунку офіційного курсу гривні до долара США також передбачають наявність резервного механізму його розрахунку на випадок, якщо кількість угод, які повинні враховуватися для розрахунку офіційного курсу гривні, по будь-яким причин є менше або дорівнює 10% від середньоденного значення за аналогічний показник за попередній поточний місяць .

Раніше резервний механізм розрахунку офіційного курсу гривні до долара США був відсутній. Механізм розрахунку офіційного курсу гривні до інших валют залишився без змін