Виявилося, що молекули РНК бамбука вплинули на роботу генів панд. Механізм міг змусити цих хижих тварин змінити дієту.
Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Frontiers in Veterinary Science.
Фахівці проаналізували зразки крові семи великих панд різного віку й статі. Виділені з біоматеріалу тварин молекули мікроРНК зіставили з мікроРНК зразків бамбука, який панди їли. Рослинні молекули розглянули за допомогою біоінформаційних інструментів, щоб визначити, які гени в організмі ведмедів вони регулюють.
Бамбук вплинув на ген TAS2R3, що відіграє роль у відчутті смаку. В результаті панди стали чутливішими до гіркоти. Вчені припускають, що завдяки цьому тварини навчилися виявляти токсини в бамбуку та харчуватися безпечніше.
МікроРНК рослини вплинули й на гени, повʼязані з нюхом. Тепер це дозволяє ведмедям обирати найсвіжіший бамбук. А ще вони впливають на обмін речовин, через що панди, ймовірно, ефективніше виробляють енергію, хоча бамбук і має слабку поживність.