Виявилося, що молекули РНК бамбука вплинули на роботу генів панд. Механізм міг змусити цих хижих тварин змінити дієту.
Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Frontiers in Veterinary Science.
Фахівці проаналізували зразки крові семи великих панд різного віку й статі. Виділені з біоматеріалу тварин молекули мікроРНК зіставили з мікроРНК зразків бамбука, який панди їли. Рослинні молекули розглянули за допомогою біоінформаційних інструментів, щоб визначити, які гени в організмі ведмедів вони регулюють, пише Nauka.ua.
Дитинча гігантської панди та його мати у зоопарку Сан-Дієго.
Sci News
«МіРНК у бамбуку може потрапляти в організм гігантських панд через їжу, поглинатися кишечником, потрапляти в кровообіг, а потім регулювати, коли РНК гігантської панди передає інформацію, таким чином відіграючи певну роль у регулюванні експресії генів гігантських панд», — сказав дослідник із Китайського Західного Нормального Університету доктор Фен Лі, передає Sci News.
Бамбук вплинув на ген TAS2R3, що відіграє роль у відчутті смаку. В результаті панди стали чутливішими до гіркоти. Вчені припускають, що завдяки цьому тварини навчилися виявляти токсини в бамбуку та харчуватися безпечніше.
МікроРНК рослини вплинули й на гени, повʼязані з нюхом. Тепер це дозволяє ведмедям обирати найсвіжіший бамбук.
«Оскільки панди їдять більше бамбука в міру зростання, певні мікроРНК накопичуються, модулюють експресію генів і допомагають адаптуватися до смаку бамбука. Ці мікроРНК також можуть впливати на нюх гігантських панд і дозволяти їм вибирати найсвіжіші та найпоживніші шматочки бамбукових рослин», — додав Фен Лі.
А ще вони впливають на обмін речовин, через що панди, ймовірно, ефективніше виробляють енергію, хоч у бамбука невисока поживність.
Вчені також помітили, що у панд різного віку та різної статі відрізняється набір мікроРНК у крові. У ній залишаються тільки ті мікроРНК, які, ймовірно, допомагають контролювати роботу генів. Наприклад, деякі мікроРНК впливають на розмноження, тому їх знаходять лише у крові панд певного віку або статі.
«Той факт, що мікроРНК може передавати сигнали від рослин до тварин, може відкрити шляхи для вивчення лікування та профілактики захворювань тварин. Рослинні мікроРНК також можуть брати участь у регуляції імунної системи тварин, підвищуючи стійкість тварин до хвороб», — пояснив дослідник.
Вчені сподіваються отримати зразки крові у маленьких панд, які ще не їли бамбук. Це може дати нові та несподівані результати в їхньому дослідженні.