ЮНЕСКО внесло до списку всесвітньої культурної спадщини тайський суп том ям кунг. Це традиційна страва в Таїланді та Лаосі, а ще візитівка тайської кухні.
Про це повідомили в уряді Таїланду.
Том ям — це гострий суп із пряними травами. Спочатку його готували на бульйоні з рибою або куркою, але ЮНЕСКО відзначило сучасний варіант із креветками та кокосовим молоком.
Суп став символом тайського способу життя і відображає принципи простоти, самодостатності та поваги до природи. Основні інгредієнти — це креветки, корінь галангана, лемонграс, листя кафрського лайма і перець чилі. Вони не тільки надають супу неповторного смаку, а й підкреслюють звʼязок тайської кухні з місцевою природою.
«Том ям кунг люблять у всьому світі, він частина «мʼякої сили» Таїланду. Це страва селян — її готують із місцевих ресурсів, які місцеві перетворюють на здорову корисну їжу», — сказав міністр культури Таїланду Судаван Вангсупхакіткосон.
Рецепт приготування том яма передають із покоління в покоління. У списку спадщини ЮНЕСКО він доповнить інші культурні феномени Таїланду — тайський масаж, традиційні танці Тхон і Нора та фестиваль Сонгкран, присвячений настанню нового року за буддійським місячним календарем.
- ЮНЕСКО почало вносити національні страви до списку нематеріальної культурної спадщини людства у 2010 році. Зараз у ньому вже сотні страв. Культурною спадщиною визнають не тільки саму їжу, а й традиції її приготування, важливі для того чи іншого народу, і передачу рецептів із покоління в покоління.
- У 2022 році до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесли український борщ.