Дослідження: Комарі розрізняють смаки — це змушує кусати одних людей більше за інших

Автор:
Ірина Перепечко
Дата:

Комарі, імовірно, можуть розрізняти смаки — деякі з них впливають на апетит і біологічні процеси комах. Кусати людей комарів змушує поєднання солей з людського поту та амінокислот на шкірі.

Учені Єльського університету дослідили, які смаки збільшують апетит комарів, а які, навпаки, зменшують, передає Phys.org та YaleNews.

Під час дослідження фахівці протестували на тигрових комарах 46 смакових сполук різного походження. Смакові нейрони комарів по-різному реагують на подразники. Наприклад, цукри збуджують багато нейронів і викликають апетит, а гіркі сполуки — пригнічують.

Так вчені зʼясували, що комарі, найімовірніше, можуть розрізняти смаки. Від цього залежить, наприклад, розмноження комарів та інші їхні біологічні процеси, пише Nauka.ua.

«Наявність цих двох різних реакцій — збудження та гальмування — дає комарам розширену здатність кодувати смак, а це означає, що вони, ймовірно, можуть розрізняти широкий спектр смаків», — сказав один із дослідників.

Деякі гіркі речовини змушували комарів менше харчуватися, але не заважали їм відкладати яйця. А сіль і амінокислоти з людського поту самі по собі не робили комарів більш кусючими. Проте коли ці речовини поєднували, комарі починали кусати активніше.

Окрім того, виявилося, що окремо сіль і деякі амінокислоти, які зазвичай містяться в людському поті, тільки в комбінації збільшують апетит комарів.

«Ми вважаємо, що це може бути частиною причини, чому одних із нас кусають комарі набагато частіше, ніж інших», — резюмував вчений.

Завдяки цьому висновку вчені зможуть розробити препарати, що захищатимуть людей від укусів комарів, зокрема тих, які є переносниками хвороб, наприклад, малярії, лихоманки денге та вірусу Зіка.