Українські правоохоронці ліквідували наркокартель

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Поліція ліквідувала наркокартель та перекрила міжнародний канал поставки прекурсорів з-за кордону.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Під час двох етапів спецоперації, що пройшли у червні та жовтні 2024 року поліція провела понад 230 обшуків у 20 регіонах України. Вилучили понад 300 кілограмів наркотиків і тисячу літрів рекреаційних сумішей Альфа-PVP, близько 15 тонн прекурсорів, більш ніж 70 кілограмів амфетаміну й 16 кілограмів мефедрону вартістю в понад 350 мільйонів гривень.

Крім того, правоохоронці забрали лабораторне обладнання, зброю, набої, а також 18 автомобілів для перевезення наркотиків і понад 7 мільйонів гривень у різній валюті, отримані від продажу наркотиків.

Загалом правоохоронцям вдалося ліквідувати 19 нарколабораторій, де щомісяця виробляли майже тонну амфетаміну та Альфа-PVP. Дохід зловмисників перевищував 350 мільйонів гривень на місяць, а щорічний прибуток — 4 мільярда.

За даними слідства, учасники однієї із наркоорганізацій налагодили контрабандний канал поставки прекурсорів з Польщі на спеціально облаштовані склади. Там їх фасували і постачали пʼяти іншим наркокартелям, які виготовляли Альфа-PVP та амфетамін в Київській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській, Дніпропетровській та Черкаській областях.

Звідти наркотики розповсюджували по всій Україні за допомогою «мастеркладів» та приватних логістичних компаній з використанням ботоферм і Telegram-каналів.

Ботоферми діяли як інструмент анонімного управління великою мережею аккаунтів для збуту наркотиків і відмивання коштів через криптобіржі. Це дозволяло реєструвати численні облікові записи в месенджерах, платіжних системах та на криптобіржах, зберігаючи анонімність і заплутуючи сліди фінансових транзакцій.

У цій справі правоохоронці затримали понад 60 людей. Про підозру повідомили 71 учаснику наркосиндикату. Їм інкримінують, зокрема: створення, керівництво і участь у злочинній організації; керування контрабандою прекурсорів в особливо великих розмірах; виробництво, придбання, зберігання, перевезення чи збут наркотиків, психотропів або аналогів (ч. 1, ч. 2 ст. 255; ч. 4 ст. 28; ч. 3 ст. 305; ч. 3 ст. 307; ч. 2 ст. 310; ч. 3 ст. 311; ч. 2 ст. 317 КК України).