Нобелівську премію миру отримав японський рух Nihon Hidankyo — за зусилля для вільного від ядерної зброї світу

Автор:
Ірина Перепечко
Дата:

Цьогорічну нобелівську премію миру отримала японська організація Nihon Hidankyo.

Про це повідомив Нобелівський комітет.

Це рух людей, які пережили атаку атомними бомбами на японські міста Хіросіма та Нагасакі. Цих людей також називають терміном «хібакуша». Їм присудили премію миру за зусилля, спрямовані на створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію через свідчення свідків того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати.

Після атаки атомними бомбами в серпні 1945 року виник глобальний рух, учасники якого працювали, щоб підвищити обізнаність про катастрофічні наслідки використання ядерної зброї. Так виникла міжнародна норма, яка визначила, що використовувати ядерну зброю морально неприйнятно. Ця норма отримала назву «ядерного табу».

У Нобелівському комітеті зазначили, що відтоді протягом 80 років ніхто не використовував ядерну зброю. Тому зараз є занепокоєння, що сьогодні це табу проти використання ядерної зброї перебуває під тиском. Там зазначили, що сучасна ядерна зброя має набагато більшу руйнівну силу, яка може вбити мільйони людей і катастрофічно вплинути на клімат. Ядерна війна може знищити нашу цивілізацію.

  • Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Розмір Нобелівської премії — приблизно $1,1 мільйона.
  • 14 жовтня стане відомо, хто у 2024 році отримав премію з економіки памʼяті Альфреда Нобеля (її заснував Банк Швеції 1968 року).