Україна конфіскувала іноземний корабель за вивіз зерна з окупованого Криму

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Україна конфіскувала суховантаж USKO MFU під прапором Камеруну, що незаконно вивозив зерно через закриті морські порти окупованого Криму.

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

У листопаді 2023 року судно USKO MFU під прапором Камеруну, порушуючи закони України та норми міжнародного права, заходило в порт Севастополя — там воно завантажило понад 3 тисячі тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії. При цьому судно вимикало автоматичну ідентифікаційну систему AIS, тобто GPS-трекер, щоб маскувати свій маршрут. Це є грубим порушенням вимог безпеки мореплавства.

Конфісковане судно.

Офіс генерального прокурора

Наприкінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою, де розвантажило поставку з Туреччини. Далі судно вийшло з порту, вказавши пунктом призначення Стамбул, проте зʼявилося в одному з портів Молдови. Уже в липні суховантаж затримали в акваторії порту Рені Одеської області.

За рішенням суду судно передали у власність України. Його капітана — громадянина Азербайджану — звинувачують у порушенні порядку вʼїзду на тимчасово окуповану територію України, адже будь-які операції в портах Криму чи Азовського моря порушують міжнародні норми та законодавство України.