Нобелівську премію з хімії вручили за обчислювальний дизайн білка та передбачення його структури

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Нобелівську премію з хімії цьогоріч розділили на два різних винаходи. Одну половину премії присудили Девіду Бейкеру «за обчислювальний дизайн білка», а іншу — Демісу Хассабісу і Джону Джамперу — «за передбачення структури білка».

Про це повідомили в Нобелівському комітеті.

62-річному американському науковцю Девіду Бейкеру вдалося створити абсолютно нові види білків. А команда з 48-річного британського вченого Деміса Хассабіса і 39-річного американця Джона Джампера розробила модель штучного інтелекту для вирішення 50-річної проблеми — прогнозування складних структур білків. Ці відкриття мають величезний потенціал, зазначили в Нобелівському комітеті.

Білки зазвичай складаються з 20 різних амінокислот, які можна назвати будівельними блоками життя. У 2003 році Девіду Бейкеру вдалося використати ці блоки для розробки нового білка, який не був схожий на жоден інший білок. Відтоді його дослідницька група створювала одне за іншим білкові творіння, включно з тими, що знадобляться у фармацевтичних препаратах, вакцинах, наноматеріалах і крихітних сенсорах.

Друге відкриття стосується передбачення білкових структур. У білках амінокислоти зʼєднані разом у довгі нитки, які згортаються, утворюючи тривимірну структуру, що є вирішальною для функції білка. З 1970-х років дослідники намагалися передбачити структуру білків за амінокислотними послідовностями.

Чотири роки тому науковці врешті здійснили приголомшливий прорив: у 2020 році Хассабіс і Джампер представили модель штучного інтелекту під назвою AlphaFold2. З його допомогою вони змогли передбачити структуру майже всіх 200 мільйонів білків, які ідентифікували дослідники.

З моменту прориву AlphaFold2 використовували понад два мільйони людей зі 190 країн. Окрім безлічі наукових застосувань, дослідники тепер можуть краще зрозуміти стійкість до антибіотиків і створити зображення ферментів, здатних розкладати пластик.

Розмір премії становить 11 мільйонів шведських крон (мільйон доларів). Половину отримає Бейкер, іншу розділять між собою Хассабіс і Джампер.

  • Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.