Між Києвом і Братиславою запустять залізничне сполучення

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Україна та Словаччина планують розширити залізничне сполучення. Уже наприкінці року Київ хочуть зʼєднати з основними словацькими містами — Братиславою та Кошицями.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад та територій Сергій Деркач за підсумком міжурядових консультацій України й Словаччини.

Залізничне сполучення стане можливим зі зручною пересадкою в місті Чоп, що на Закарпатті.

У роботі — будівництво вузької колії до Ужгорода. Це дасть можливість забезпечити пасажирське сполучення Братислава — Чоп власне до Ужгорода. За словами Деркача, у графіку руху на 2025—2026 роки — запустити цей напрямок.

Також країни планують розвинути пункт пропуску «Павлове — Матьовце». Наразі він працює як вантажний, але Україна та Словаччина домовились змінити профільну угоду, щоб використовувати його як пасажирський.

Під час консультацій українці та словаки обговорили й автомобільні пункти пропуску.

Нині уряди вже фіналізують текст угоди про спільний митний та прикордонний контроль. Зараз документ у словацької сторони. Деркач наголосив, що найближчим часом очікують направлення угоди до Єврокомісії для коментарів.

Ще країни домовились розширити пункт пропуску «Ужгород — Вишнє Нємецьке» для пішоходів та модернізувати його, щоб збільшити пропускну спроможність.

Також українські урядовці працюють над збільшенням вантажності для пункту пропуску «Малий Березний — Убля». За словами Деркача, Україна прагне, щоб його перетинали вантажівки до 5 тонн. Тим часом словаки наразі вивчають таку можливість. Рішення дозволило б розвантажити рух на «Ужгороді».