Німеччина виділяє €20 мільйонів на підтримку українців, які повертаються додому, ВПО і бізнесу із Сумщини, Чернігівщини та Київщини

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Німецький банк розвитку (KfW) виділяє €20 мільйонів на підтримку українців, які повертаються додому, внутрішніх переселенців і бізнесу із Сумської, Чернігівської та Київської областей.

Про це повідомили в Міністерстві економіки України.

Підтримку надають у рамках проєкту «Життєздатність+: Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб і осіб, постраждалих від конфлікту». Його реалізують у співпраці Мінекономіки України та Міжнародної організації з міграції за фінансування Німецького банку розвитку від імені Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини.

Зокрема, в рамках проєкту надаватимуть гранти на перезапуск і підтримку бізнесу із Сумщини, Чернігівщини та Київщини:

  • 150 грантів до €7 тисяч для мікропідприємств;
  • 90 грантів до €20 тисяч для малих підприємств;
  • 45 грантів до €15 тисяч для мікропідприємств на стартапи.

Окрім того, чотири економічні кластери отримають гранти до €80 тисяч для підвищення конкурентоспроможності своєї продукції, стимулювання експорту і сприяння економічному розвитку області.

Також у рамках проєкту підтримку надаватимуть внутрішнім переселенцям та українцям, які повернулись додому, молоді, жінкам та іншим членам громад трьох згаданих областей у навчанні задля підвищення професійного рівня та збільшення їхніх шансів на працевлаштування. Загалом 500 людей отримають ваучери на суму до тисячі євро на освітні чи професійні курси підвищення кваліфікації.