Шведські вчені створили інструмент на основі ШІ, який виявлятиме ознаки аутизму в дітей

Дата:

Шведські вчені створили на основі штучного інтелекту інструмент AutMedAI, який з точністю 80% виявлятиме аутизм у дітей віком від двох років.

Дослідження провели в Каролінському інституті, результати опублікували в медичному журналі Американської медичної асоціації JAMA Network.

Інструмент на основі ШІ аналізуватиме 28 параметрів, зокрема комунікаційні навички дитини, у якому віці була перша посмішка, проблеми з прийомом їжі. Проте AutMedAI не замінить клінічного виявлення розладів аутичного спектра — такий інструмент лише допомагатиме лікарям вчасно діагностувати аутизм і корегувати лікування дітей.

«Це може кардинально змінити умови для ранньої діагностики та втручання і зрештою покращити якість життя багатьох людей та їхніх сімей», — каже один з авторів дослідження Шиям Раджагопалан.

Для перевірки ефективності цієї технології вчені проаналізували дані про майже 30 тисяч дітей з розладами аутичного спектра та без них. Для цього вони скористалися американською базою даних SPARK.

Серед 12 тисяч дітей AutMedAI виявила 80% дітей з розладом аутичного спектра, використавши ознаки щодо загальних затримок, повільного розвитку когнітивних здібностей, проблем з комунікацією тощо.

Надалі вчені покращуватимуть модель штучного інтелекту для виявлення аутизму — планують аналізувати генетичну інформацію для отримання більш точних даних.

Авторка: Ірина Перепечко