«Культ голодної смерті» в Кенії: послідовники дали свідчення проти пастора і його 93 сподвижників

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Лідера кенійського «культу голодної смерті», або ж церкви Good News, Пола Маккензі та 93 його сподвижників судять за ненавмисні вбивства. Перші свідки дали свідчення проти них на суді. Кажуть, пастор наказував своїй пастві уникати освіти й медицини і морити своїх дітей голодом.

Про це передає The New York Times.

Пола Маккензі звинувачують у тому, що він наказав членам своєї церкви не їсти самим і морити голодом своїх дітей, щоб потрапити на небеса до кінця світу і «побачити Ісуса». Ні пастор, ні 93 його сподвижники поки що не визнали себе винними.

Зараз відомо про 429 загиблих — їхні тіла ексгумували з могил у лісі Шакахола на південному сході Кенії, де жили члени культу. Частина людей померла від голоду, решта були задушені, побиті. Ще сотні вважаються зниклими безвісти. Кілька десятків людей вдалося врятувати.

Getty Images

У суд запросили 90 свідків. Одною з перших свідчила 9-річна дитина. Вона розповіла, що батьки не давали їй і молодшим братам і сестрам їсти й пити, а коли вона намагалася знайти їжу — били. Дітей також одягли в особливий «одяг смерті». За її словами, молодші брати і сестри померли від голоду на її очах.

Ще один свідок, 17-річний хлопець, сказав, що пастор закликав їх знищувати будь-які свої документи, зокрема посвідчення особи та свідоцтва про народження.

Активісти і правозахисні розкритикували те, як багато часу витратила прокуратура, щоб почати судовий процес. Вони також поставили під сумнів вибір урядом відповідачів — вважають, що дехто з тих, кого судять, «самі є жертвами».

  • У квітні 2023 року біля міста Малінді в Кенії знайшли масове поховання. Це були послідовники «культу голодної смерті» проповідника Пола Маккензі Нтенге.