Рада ЄС схвалила виділення €4,2 мільярда за програмою Ukraine Facility

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Рада Євросоюзу схвалила виділення €4,2 мільярда макрофінансової допомоги Україні у вигляді грантів і позик в рамках програми Ukraine Facility.

Про це повідомило угорське головування в Раді ЄС.

Це рішення підтримує макрофінансову стабільність України та функціонування її державного управління.

У Раді ЄС зазначили, що Україна виконала необхідні умови та здійснила реформи, передбачені для отримання коштів. Ці реформи охоплюють управління державними фінансами і державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування.

Рада ЄС також підкреслила важливість якнайшвидшого виділення коштів через складну фінансову ситуацію в Україні.

Чому це важливо

Від початку повномасштабного вторгнення всі власні надходження українського держбюджету йдуть на фінансування оборони; такі видатки займають приблизно половину бюджету. Всі цивільні видатки держбюджету Україна фінансує за рахунок іноземної фінансової допомоги — у 2024 потреба у такому зовнішньому фінансуванні складає $38 млрд.

  • Ukraine Facility — це макрофінансова допомога Україні на €50 мільярдів, розрахована на чотири роки. Про неї лідери ЄС домовилися 1 лютого 2024 року. Гроші Україна отримуватиме, якщо продовжить демократичні реформи, гарантуватиме багатопартійну парламентську систему і верховенство права, поважатиме права людини.