У Девіда Лінча діагностували емфізему легень через куріння. Він перестав виходити з дому

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

У 78-річного режисера Девіда Лінча діагностували емфізему легень через куріння. Через це він припускає, що більше не буде режисером нових проєктів — Лінч не виходить з дому, бо побоюється захворіти на Covid.

Про це режисер розповів в інтерв’ю виданню Sight & Sound, передають Independent і The Guardian.

Попри хворобу Лінч допускає можливість бути режисером дистанційно, однак не дуже хоче цього: «Мені подобається бути всередині процесу і черпати там ідеї. Я б намагався робити це віддалено, якщо до цього дійде».

Лінч може ходити тільки на короткі відстані, а далі починає задихатися. Тож навіть проста застуда може мати для нього серйозні наслідки.

«Я дуже любив куріння, але врешті-решт воно на мене вплинуло. Для мене це було частиною мистецького життя: тютюн, його запах, підпалювання, куріння, повернення додому, розслаблення, куріння, роздуми над роботою, роздуми над чимось; нема нічого у світі такого прекрасного, як це. Водночас воно вбиває мене. Тому я мав кинути», — пояснив режисер.

Оновлено 06.08: Девід Лінч написав, що що окрім емфіземи не має жодних проблем зі здоров’ям та не планує припиняти режисерську діяльність.

«Мушу сказати, що мені дуже подобалося курити, і я дійсно люблю тютюн — його запах, підпалювання сигарет, куріння, але за цю насолоду треба платити, і ця ціна для мене — емфізема. Я кинув палити вже понад два роки тому. Нещодавно я пройшов багато обстежень, і я у відмінній формі, за винятком емфіземи. Я сповнений щастя і ніколи не вийду на пенсію». — написав він.

  • Девід Лінч не знімав повнометражних проєктів майже 20 років — його останнім фільмом стала «Внутрішня імперія» 2006 року. Відтоді він зняв і випустив лише третій сезон детективного серіалу «Твін Пікс» у 2017-му.
  • У квітні 2024 року Лінч розповідав, що шукає фінансування для свого анімаційного фільму Snootworld після того, як від нього відмовився Netflix.