Міністр енергетики Галущенко: Інформація про пожежу на Південноукраїнській АЕС — поширений росіянами фейк

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що інформація про аварію на Південноукраїнській атомній електростанції — поширений росіянами фейк.

Про це він заявив на засіданні Верховної Ради.

«Центр протидії дезінформації вже висловив позицію, що це все фейк, і найцікавіше, що спочатку ця інформація зʼявилася на російських каналах», — зазначив Галущенко.

Як він пояснив, навіть коли міністерство виходить із заявою, відомство ніколи не вказує певний обʼєкт, конкретну станцію чи підстанцію — оголошення більш загальні.

«На російському каналі зʼявилася ця комунікація про Південноукраїнську станцію, потім завдяки деяким експертам, не хочу їх коментувати, воно залетіло в український медіапростір. Ну, це неправда — блок мережі працює. Питання в тому, для чого це робиться», — додав Галущенко.

Він сказав, що це питання, ймовірно, переадресують компетентним органам, які мають працювати з тими, хто поширював таку дезінформацію, і зʼясовувати, навіщо вони поширювали російський наратив в український медіапростір.

  • Напередодні зʼявилася інформація про те, що на Південноукраїнській АЕС за три дні нібито згоріли три трансформатори струму, що призвело до відключення від мережі одного з атомних реакторів і двох-трьох ліній в мережі «Укренерго». Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко писав у Facebook, що аварії сталися через аномальну спеку.