Естонія слідом за Латвією та Литвою заборонила вʼїзд автівок з білоруськими номерами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Естонія слідом за Латвією та Литвою заборонила вʼїзд автомобілям з виданими в Білорусі реєстраційними номерами, незалежно від причин перебування власника або користувача в Естонії чи в Євросоюзі.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Естонії.

Рішення повʼязане із посиленням санкцій Євросоюзу проти Білорусі, які включають, зокрема, заборону на ввезення автомобілів з білоруськими номерами. В окремих випадках член ЄС може робити виняток, наприклад, з гуманітарних міркувань та для автівок з дипломатичними номерами.

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна заявив, що заборона на вʼїзд автомобілів з номерами Білорусі справедлива, оскільки білоруський режим допомагає Росії у війні проти України. При цьому він додав, що Естонія продовжить допомагати білорусам, які змушені покинути свою країну через репресії.

Тепер власникам автівок з білоруськими номерними знаками треба перереєструвати їх в Естонії. На це дають від пʼяти днів до 12 місяців, залежно від ситуації. Якщо цього не зробити, транспортний засіб конфіскують, а власника оштрафують.

  • У 2023 році країни ЄС заборонили вʼїзд автомобілів на російських номерах. Польща, Фінляндія, Латвія, Литва й Естонія запровадили заборону у вересні, а Норвегія в жовтні.
  • 26 червня 2024 року посли ЄС погодили посилення санкцій проти Білорусі, щоб завадити обходу обмежень з боку Росії та Білорусі.