Новим президентом Ірану став реформістр Масуд Пезешкіан

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

У другому турі президентських виборів в Ірані переміг 69-річний реформіст Масуд Пезешкіан — він обійшов консерватора Саїда Джалілі.

Про це повідомило державне іранське агентство IRNA.

За Пезешкіана проголосували майже 16,4 мільйона виборців, а за Джалілі — понад 13,5 мільйона. Явка виборців становила 49,8%.

Пезешкіана вважали єдиним кандидатом-реформістом на цих президентських виборах. Його політичний шлях почався, коли він приєднався до адміністрації експрезидента Ірану Мохаммада Хатамі як заступник міністра охорони здоровʼя в 1997 році. За чотири роки його призначили міністром охорони здоровʼя — він працював на цій посаді у 2001—2005 роках.

Відтоді Пезешкіан пʼять разів обирався до іранського парламенту, де також обіймав посаду віцеспікера парламенту у 2016—2020 роках.

Getty Images

Пезешкіан — представник іранських реформістів: він не ставить під сумнів загальні принципи Ісламської республіки, однак дотримується гнучкішої позиції в міжнародних відносинах. Зокрема, саме реформісти свого часу активно виступали за переговори зі США щодо іранської ядерної програми.

На думку політичних аналітиків, пише CNN, більш поміркований президент Ірану може сприяти діалогу між Іраном і західними державами. Усередині країни Пезешкіан також може запровадити деякі соціальні зміни, хоча це не гарантовано. Під час передвиборчої кампанії він обіцяв зробити Іран більш відкритою державою і розширити свободи громадян, а ще виступав за свободу жінок, зокрема від носіння хіджабу.

Опозиція закликала бойкотувати вибори, називаючи їх цирком. Останніми тижнями іранці широко використовували хештег #ElectionCircus у соцмережах.

Дострокові президентські вибори в Ірані відбулися через загибель колишнього президента Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі, що трапилась 19 травня цього року.

  • Президент Ірану є головою уряду Ісламської республіки. Це найвища виборна посада в державі, однак президент підпорядкований верховному лідеру — аятолі. Саме аятола є головою держави і командувачем Збройних сил. Це найвищий посадовець в Ірані. Президент же має доволі обмежену владу — він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами й організаціями, призначати міністрів і губернаторів, однак не впливає на зовнішню політику й армію.