Bloomberg: Росія з моменту вторгнення в Україну двічі відправила підводні човни до Ірландського моря

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Російські ударні підводні човни двічі проводили місії в Ірландському морі з моменту вторгнення в Україну у 2022 році.

Про це агентству Bloomberg повідомили три джерела.

Перше розгортання російських підводних човнів класу «Кіло» поблизу Ірландського моря, яке відокремлює острів Ірландія від Великої Британії, відбулося близько 18 місяців тому. Другий випадок стався нещодавно — місяць тому. За словами джерел, характер пересування підводних човнів виходив за рамки того, що британська сторона бачила раніше.

Двоє співрозмовників сказали, що офіційні особи США знають про пересування підводних човнів. За словами високопоставленого представника адміністрації Байдена, США стежать за військово-морською діяльністю Росії.

Підводний човен класу «Кіло» — це дизель-електричний ударний підводний човен, здатний стріляти крилатими ракетами «Калібр», а також торпедами й морськими мінами. До цього класу входять човни проєктів «Палтус» та «Варшавянка», їх Росія використовує для обстрілів України.

Про розгортання субмарин РФ у водах навколо Великої Британії та Західної Ірландії під час війни в Україні було відомо раніше, хоча тоді не повідомлялося, що вони прямували до Ірландського моря. У 2023 році ірландські ЗМІ повідомили, що британський вертоліт і військовий корабель «прогнали» російський підводний човен біля гавані Корк на південному заході Ірландії.

А минулого місяця ВВС повідомило, що російський підводний човен помітили біля берегів Шотландії. Потім він попрямував до Куби.

Джерела Bloomberg вважають, що Росія таким чином може шукати слабкі місця в обороні Британії, аби залякати країну у відповідь на її підтримку України.