Очільника тимчасово окупованої Луганщини Леоніда Пасічника заочно засудили до 12 років увʼязнення

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Служба безпеки України заочно засудила до 12 років тюремного увʼязнення ватажка окупаційної адміністрації РФ на тимчасово захопленій Луганщині Леоніда Пасічника.

Про це повідомили в СБУ.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого). За сукупністю вчинених злочинів Пасічника засудили до 12 років увʼязнення з конфіскацією всього його майна.

Також йому заборонили протягом 13 років обіймати посади, де потрібно виконувати організаційні або адміністративні обовʼязки, у будь-яких органах влади, установах, підприємствах та організаціях, незалежно від форми власності.

За матеріалами справи, напередодні повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий договір «про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між «ЛНР» та Москвою.

У подальшому, як зазначили в СБУ, Кремль використовував такі рішення як формальний привід для початку великої війни з Україною.

Згодом Пасічник організував псевдореферендум щодо «приєднання» тимчасово окупованої частини Луганщини до Росії. За його підсумками він підписав з лідером РФ Володимиром Путіним «угоду про входження регіону» до складу Росії. Після цього ватажок окупаційної адміністрації РФ на Луганщині організував участь тимчасово захоплених громад у російських «виборах до законодавчих органів влади».

На підставі зібраних слідчими доказів суд визнав Пасічника винним у співпраці з ворогом (ч. 5 ст. 111-1) та в замаху на територіальну цілісність і недоторканність України за попередньою змовою групою людей (ч. 2 ст. 110).

Через складання призначених покарань зловмиснику призначили більший термін ув’язнення, ніж передбачають статті за його злочини.

Термін відбування покарання буде обчислюватися від дати фактичного затримання фігуранта.