США хочуть дозволити відправку своїх військових підрядників до України для обслуговування американської зброї та техніки

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена намагається скасувати фактичну заборону на відправку американських військових підрядників до України, щоб допомогти в ремонті та обслуговуванні наданих Штатами зброї та техніки.

Про це CNN повідомили чотири американські чиновники, знайомі з цим питанням.

Над таким рішенням досі працюють представники Адміністрації президента США, воно ще не отримало остаточного схвалення від Байдена.

Після схвалення президента ця зміна, ймовірно, набуде чинності вже цього року і дозволить Пентагону укладати контракти з американськими компаніями на роботу в Україні — вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії. Компанії, які братимуть участь у тендерах Пентагону, повинні будуть розробити надійні механізми зменшення загроз для своїх співробітників в Україні.

У США сподіваються, що присутність американських військових підрядників в Україні значно пришвидшить технічне обслуговування і ремонт наданої Штатами зброї.

Останні два роки Байден категорично забороняв безпосередню участь США в російсько-українській війні. Ця політика, зокрема, до певного часу забороняла удари по території Росії американською зброєю, а також не дозволяла присутність військових підрядників та інструкторів зі США в Україні.

Як наслідок надану Штатами військову техніку, що зазнала значних пошкоджень під час бойових дій, довелося вивозити на ремонт у Польщу, Румунію чи інші країни НАТО , а це вимагає часу. Є угода, яка дозволяє американським військовим допомогти українцям з обслуговуванням техніки та зброї, але лише через відеодзвінки або захищений від прослуховування телефон. Водночас безпосередньо зі зброєю і технікою в Україні американські військові підрядники поки що працювати не можуть.