Найбільша партія ПАР уклала коаліційну угоду з опозицією. Це може порушити вплив Росії в регіоні

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Найбільша політична партія Південно-Африканської Республіки «Африканський національний конгрес» (АНК) уклала коаліційну угоду з колишнім політичним опонентом — «Демократичним альянсом», Партією свободи Інката і кількома меншими політсилами.

Про це пишуть CNN і Deutche Welle.

На початку червня АНК вперше за 30 років втратив монобільшість у парламенті ПАР. Це найгірший в історії партії результат, що виключає будь-які шанси на формування монобільшості, як це було раніше. Другою за результатами виборів стала партія «Демократичний альянс», популярна переважно серед білих громадян, бізнесу та інтелігенції. А ще «Альянс» має прозахідну і проукраїнську позицію, що може підірвати багаторічний вплив Росії у регіоні.

Лідер «Демократичного альянсу» Джон Стінхейзен сказав, що сьогоднішній день «увійде в аннали історії як початок нової глави» для ПАР. Також це може відкрити можливості для західної та української дипломатії.

«Після двох тижнів ретельних переговорів, які завершилися лише після початку сьогоднішнього засідання парламенту, «Демократичний альянс» погодився сформувати Уряд національної єдності», — заявив Стінхейзен.

На виборах АНК отримав 159 із 400 місць у парламенті, а «Демократичний альянс» — 87.

Тепер парламент має обрати президента країни. З 2018 року цю посаду обіймає Сиріл Рамафоса від «Африканського національного конгресу» — його критикують за зростання бідності й безробіття у країні, які сильніше впливають на темношкіру частину населення ПАР, — а це головний електорат АНК протягом багатьох років. Однак аналітики очікують, що Рафамосу переоберуть іще на один термін.