У столиці Аргентини спалахнули протести навколо реформ президента Мілея

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

У столиці Аргентини Буенос-Айресі відбулися протести проти бюджетних реформ, запропонованих президентом Хавʼєром Мілеєм для відновлення занепалої економіки країни.

Про це передає BBBC.

Пакет реформ передбачає оголошення надзвичайного економічного стану, скорочення пенсій і послаблення трудових прав. Цей законопроєкт схвалили у верхній палаті аргентинського парламенту — Сенаті. Наступний крок — схвалення в нижній палаті.

Проти законопроєкту виступають ліві політичні партії, профспілки та громадські організації. Демонстранти кажуть, що ці заходи завдадуть шкоди мільйонам аргентинців.

Під час протесту його учасники кидали шашки з бензином і каміння, палили автомобілі, носили плакати з написами, як-от «Як очільник держави може ненавидіти державу?». Правоохоронці розгонили протестувальників сльозогінним газом і водометами.

Хавʼєр Мілей став президентом Аргентини в листопаді 2023 року, обіцяючи економічну «шокову терапію», спрямовану на виправлення десятиліть неефективної політики. Зокрема, він пропонує доларизацію економіки, приватизацію та відмову від співпраці з Китаєм, Бразилією та росією на користь США.

З часу обрання він зменшив Кабінет міністрів наполовину, скоротив 50 тисяч державних робочих місць, призупинив нові контракти на громадські роботи та позбавив субсидій на пальне та транспорт.