Казахстан виключив «Талібан» зі списку терористичних організацій

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Влада Казахстану виключила «Талібан» зі списку терористичних організацій.

Про це глава держави Касим-Жомарт Токаєв заявив під час зустрічі зі спікерами палат парламентів країн ОДКБ, передає пресслужба президента країни.

Токаєв пояснив таке рішення «важливістю розвитку торгово-економічного співробітництва з сучасним Афганістаном», а також розумінням того, що режим талібів у країні є «довгостроковим».

Він додав, що одним зі стратегічних завдань на сучасному етапі є активне залучення Афганістану до міжрегіональних звʼязків.

«Талібан» (з мови пушту — «студенти») — ісламістський рух в Афганістані, що виник у 1990-х роках після виведення з країни радянських військ. Від початку проповідував сувору форму сунітського ісламу. Ще до повного приходу до влади на підконтрольних територіях таліби діяли за суворими тлумаченнями шаріату (законів ісламу), включно з розправами за їхнє порушення.

  • 15 серпня 2021 року бойовики руху «Талібан» захопили столицю Афганістану Кабул. Де-юре «Талібан» не визнала жодна з країн, однак таліби мають дипломатичні відносини, зокрема, з росією і Китаєм.
  • В росії «Талібан» поки що перебуває в терористичному списку, але у квітні влада росії почала працювати над виключенням руху з переліку. «Талібан» також вважається терористичною організацією також в Таджикистані, Туреччині, Канаді.