«Глобальний Південь» хоче, щоб війна завершилась ― і байдуже як саме. Огляд матеріалів іноземних медіа 31 травня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Великий матеріал про підтримку України серед країн «глобального Півдня» опублікувало видання Politico. Привід для нього ― щорічний дипломатичний форум Shangri-La Dialogue, який 31 травня почався в Сінгапурі. Україна відправила туди потужну дипломатичну команду, досі сподіваючись привернути увагу країн регіону до російсько-української війни й спонукати бодай не торгувати з росією. Однак якщо до 7 жовтня минулого року Києву вдалося дещо просунутись, із початком війни в Газі його позиції погіршились, пише видання. Ті ж союзники України, які наполягали, що необхідно захистити меншу країну від більшого і могутнішого ворога, у ситуації, яка для багатьох країн за межами Європи й Північної Америки є схожою, підтримали Ізраїль, а не Газу. Пропаганда зіграла свою роль і, наприклад, Німеччину мешканці «глобального Півдня» тепер часто сприймають як країну, що схвалює вбивства десятків тисяч мирних мешканців Гази. А оскільки Берлін підтримує Київ, боротьба України для частини мешканців і політиків Індонезії чи Малайзії стала більш сумнівною.

Зрештою, події в Газі багатьом у регіоні ближчі, ніж десь у Європі. Адже там теж мусульмани. «Я думаю, настрої змінились, ― каже виданню старший дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Сінгапуру Іван Лаксмана. ― За Газу в південно-східній Азії переживають більше, ніж за Україну».

Загалом, Азія не вважає російсько-українську війну «своєю», ідеться у статті. «Є відчуття втоми: деякі країни регіону вже хочуть, щоб війна просто скінчилась ― і байдуже як саме», ― сказав на умовах анонімності впливовий європейський дипломат. Та й тут є виняток ― країни, що мають вихід до Південнокитайського моря. Всупереч нормам міжнародного права Китай вважає його своїм «за історичним правом» і поводиться там агресивно, будуючи штучні острови з військовими базами на них. Філіппіни й Вʼєтнам потерпають від цього найдужче ― тому, наприклад, Філіппіни постійно голосують в ООН за засудження російської агресії, пише видання.

Також варта уваги редакційна стаття The Washington Post про те, що дозволити Україні бити по росії американською зброєю ― вірне рішення. Щоправда, аби запобігти хаосу, США мають суворо обмежити застосування цієї зброї військовими обʼєктами, пише видання.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 Buy Me a Coffee 🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]