Суд присяжних визнав експрезидента США Дональда Трампа винним у справі про фінансові махінації

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Суд присяжних у Нью-Йорку визнав колишнього президента США Дональда Трампа винним у справі про фінансові махінації при виплатах порноакторці Стормі Деніелс. Тепер йому загрожує до чотирьох років увʼязнення.

Про це повідомляє CNN із зали суду.

Так, у результаті дебатів, які тривали майже 12 годин, присяжні визнали Трампа винним за всіма 34 пунктами обвинувачення.

Яким буде покарання для експрезидента Штатів — поки невідомо, але йому загрожує до чотирьох років позбавлення волі. Офіційний вирок Трампу мають оголосити 11 липня.

Трамп, як і раніше, винним себе не визнає. Експрезидент вкотре назвав суд щодо нього «ганьбою» і «сфальсифікованим процесом».

Натомість в усьому Трамп звинувачує Адміністрацію чинного президента США Джо Байдена. За його словами, Байден «робить це все, щоб завдати шкоди політичному опоненту».

Тим часом спікер Палати представників Майк Джонсон назвав вердикт присяжних щодо Дональда Трампа «ганебним днем ​​в історії Америки», а сам судовий процес — «суто політичним, а не юридичним».

Перед цим експрезидент США неодноразово публічно критикував присяжних і свідків. Це порушує так званий gag order — заборону на розголошення інформації про учасників процесу. На початку цього місяця Трампа удесяте визнали винним у неповазі до суду за порушення судового наказу про нерозголошення таємниці.

Про яку справу йдеться

За даними слідства, перед виборами 2016 року Трамп через адвоката виплатив Стормі Деніелс $130 тисяч, щоб вона мовчала про секс із ним. Виплата незаконною не була, але її оформили як плату Трампа адвокату за юридичні послуги. У штаті Нью-Йорк це вважається фальсифікацією звітності.

Адвокат Трампа Майкл Коен у 2018 році у справі фальсифікації отримав три роки вʼязниці. Трампу, який обіймав тоді посаду президента, звинувачень не висували.

Ця справа стала першою з чотирьох за кримінальними обвинуваченнями, висунутих проти Трампа минулого року. Жодна з інших трьох справ (про змову з метою скасування результатів виборів і роль Трампа в штурмі Капітолія, про зберігання Трампом секретних документів і про його ймовірну спробу змінити результати президентських виборів у штаті Джорджія в 2020 році) не має чітких дат судового розгляду.

У справі про фінансові махінації під час виплат порноакторці Стормі Деніелс Трампу висунули звинувачення за 34 пунктами.