Хакери RansomHub зламали сайт Christieʼs і викрали дані про найбагатших колекціонерів мистецтва у світі

Дата:

Група хакерів RansomHub стверджує, що вони організували кібератаку на сайт аукціонного дому Christieʼs ще на початку травня і отримали доступ до конфіденційної інформації про його клієнтів. Хакери оприлюднили декілька імен клієнтів Christieʼs разом з їхніми датами народження.

Газета The New York Times повідомляє, що хакери опублікували своє повідомлення та імена клієнтів у даркнеті 27 травня. Опитані експерти з кібербезпеки вважають цю заяву і дані правдоподібними.

Точно не відомо, чи вдалося хакерам отримати доступ до такої інформації, як фінансові дані та адреси клієнтів. Проте хакери оголосили, що оприлюднять усі дані й поставили таймер зворотного відліку, який досягне нуля до кінця травня. Група вимагає викуп і каже, що вела перемовини з аукціонним домом, але той перестав виходити на звʼязок. Тепер хакери погрожують оприлюднити дані клієнтів, що вдарить по репутації та призведе до штрафів з боку регуляторів Євросоюзу.

Сама атака на Christieʼs сталася за кілька днів до аукціону, де планувалося продати предметів мистецтва на суму $840 мільйонів. Вона змусила аукціонний дім зупинити роботу сайту, зокрема в піковий період продажів. Компанія провела торги на альтернативних платформах і в підсумку продала товарів на $528 мільйонів. Доступ до сайту повернули вже після торгів.

Раніше, у лютому, RansomHub атакувала компанії-філії UnitedHealth, Change Healthcare. Спеціалісти з кібербезпеки повідомили, що за останні місяці RansomHub стала особливо активною. Ймовірно, вони повʼязані з ALPHV (також відома як BlackCat) — мережею російських злочинців, яких також підозрюють у кібератаках на Change Healthcare. Тоді хакери змогли отримати $22 мільйони від власника компанії UnitedHealth Group, хоча UnitedHealth ніколи не підтверджувала переказу коштів.

Після припинення діяльності BlackCat компанія Notchy почала співпрацювати з групою RansomHub для повторного шантажу Change Healthcare. У квітні RansomHub заявила, що Change Healthcare входить до числа їхніх жертв, і група володіє чотирма терабайтами вкрадених даних. Компанія потім повідомила, що витратила $872 мільйони, щоб врегулювати «інцидент».

  • Christieʼs є визнаним у всьому світі аукціонним домом, спеціалізується на торгівлі предметами мистецтва та предметами розкоші і має свою штаб-квартиру в Лондоні. Нині Christieʼs є найбільшим аукціонним домом у світі за обсягом прибутку.
  • Christie’s проводить понад 450 аукціонів щорічно у 80 різних категоріях, охоплюючи всі сфери образотворчого й прикладного мистецтва, прикраси, фотографію, предмети колекціонування, вино і багато іншого. Ціни на лоти коливаються від $200 до понад $100 мільйонів.

Авторка: Гончарова Станіслава